Skip to main content

Променлив волумен на разладно средство

Ние го пронајдовме, многу го копираат.

Со технологијата за променлив волумен на разладно средство (VRV), Daikin продолжува да води на пазарот за ефикасни и удобни решенија за климатизација.

VRV, ви претставуваме нова ера на енергетска ефикасност

Кога Daikin го пушти во продажба системот за климатизација VRV* во 1982 година, ја претстави првата употреба на контрола на променлив волумен на разладно средство во светот. Познат и како VRF, променливиот проток на разладно средство е технологија со која циркулира само минимална количина на разладно средство што е потребна за време на еден период на греење или ладење. Овој механизам ја претстави можноста за крајните корисници поединечно да контролираат неколку климатизирани зони истовремено.

*VRV е трговска марка на Daikin Industries, Ltd.

VRV 1982

VRV против VRF

VRV и VRF (променлив проток на разладно средство), се два различни термина за иста технологија. Затоа што VRV е трговска марка на Daikin Industries, Ltd., сите други компании, што ја копираат ова технологија, ја нарекуваат VRF.

Како работи VRV?

VRV е технологија што го изменува волуменот на разладното средство во системот за прецизно да ги задоволи потребите на објектот. Потребно е само малку енергија за системот да ги одржува поставените температури и за да се исклучи автоматски кога ќе забележи дека нема никој во собата. Овој уникатен механизам постигнува поголема постојаност на подолг временски период, затоа што крајните корисници ги намалуваат трошоците за енергија а истовремено се намалуваат и емисиите на јаглеродни гасови на системот.

Со до 64 внатрешни единици поврзани со 1 надворешна единица, VRV-системот работи слично како системот Multi-Split. Секоја поединечна внатрешна единица го определува капацитетот што и е потребен врз основа на тековната внатрешна температура и бараната вредност од далечинскиот управувач (поставена вредност).

Вкупната потреба меѓу сите внатрешни единици ќе определи како надворешната единица соодветно ќе ги прилагоди волуменот на разладното средство и температурата. Само со снабдување на потребното ладење и греење, компресорот со инвертор продолжува да заштедува голема количина енергија за време на работата на VRV.

bg-image

Еволуцијата на VRV

Уште од пуштањето во продажба на нашиот прв VRV-систем, постојано додаваме нови функции за да се задоволат потребите на пазарот. Од зголемување на капацитетот до воведување повеќе технологии за враќање топлина, продолжуваме да го подобруваме нашиот VRV-систем за да понудиме најдобра удобност, ефикасност и достојност.

Пионер во индустријата HVAC

Погледнете ја историјата на VRV и дознајте како продолжува да ја оформува иднината на индустријата HVAC-R.

1982

Почеток на нова ера

Daikin развива VRV: првиот Multi-Split климатизер во светот за комерцијални објекти. Пред да излезе VRV, контролата на поединечни зони претставуваше голем предизвик. Пуштањето во продажба на VRV драстично ги измении очекувањата за климатизерите направени за комерцијални објекти.

променлив проток на разладно средство

1987

Претставување на VRV во Европа

1990

Флексибилната надворешна единица

Daikin го развива климатизерот VRV со водено ладење. Оваа единица е идеално решение кога VRV-единиците со воздушно ладење не може да се користат поради должината на цевките за разладно средство.

Флексибилната надворешна единица

1990

Најдобрата удобност

Со технологијата за враќање топлина, климатизерот VRV работи во режим на греење и ладење истовремено со само една надворешна единица. Daikin, исто така, ги зајакнув своите технологии за да ги задоволи потребите за удобност на сите луѓе и региони во светот.

1999

Брз и лесен процес на замена

Daikin развива технологии за замена за да го поедностави процесот на инсталација на VRV. Само со замена на внатрешните и надворешните единици, инсталаторите може да ги користат постоечките компоненти, како на пример, цевките.

Доставување ладен, свеж воздух во екстремно жешки региони

Кога станува збор за Средниот Исток, Daikin го прилагодува VRV да биде покомпатибилен за клима што достигнува до 50°C или повеќе.

2004

VRV S-серијата го проширува асортиманот на VRV-производи за да го опфати лесниот комерцијален сектор

2007

Носи топлина во екстремно ладните региони

Daikin развива топлотна пумпа со голема ефикасност за VRV-климатизерите. Овој систем е направен за региони каде температурата се симнува до - 25°C.

2015

Daikin ја пушта во продажба VRV IV i-серијата, првата „невидлива“ VRV-надворешна единица во светот

Тоа што Daikin на крајот го создаде, беше уникатен пристап кон климатизацијата. Денес, тоа е еден од двата типа на системи за климатизација во светот, со вод и без вод. Daikin секогаш ќе биде пионер во климатизацијата, затоа што продолжува да го шири новиот стандард низ целиот свет.

2019

Daikin ја пушта во продажба VRV IV+

Целосно оптимизирана за сезонска ефикасност, оваа линија е целосно развиена во духот на директивата за екологија.
Со достигнување на највисокото ниво на сезонска ефикасност, мерена со најпродаваните внатрешни единици, оваа VRV-линија продолжува да биде лидер во технологијата VRF

2020

Серија VRV 5 S

Целосно редизајнирана единица за разладното средство R-32
Полесна за употреба и пофлексибилна при инсталација од кога и да е!

2022 Систем за враќање топлина VRV 5

Создаден за поддршка на декарбонизацијата на комерцијалните објекти.

Дознајте повеќе за нашиот сегашен асортиман и технологии