Skip to main content

За Daikin

Воздухот е од клучно значење за нашето постоење и нашата улога да го заштитиме продолжува да се шири.

„Целиме кон постојан раст и одржливо општество преку технолошка сила и извонредни човечки ресурси“

- Масанори Тогава, претседател и генерален директор, Daikin Industries, Ltd.

Воздухот е од клучно значење за нашето постоење и нашата улога да го заштитиме продолжува да се шири. Од 1924 година, со нескротена страст се посветуваме да ги надминеме постојаните предизвици на воздухот за да станеме водечки произведувач на опрема за климатизација. Со оптимизација на нашата иновативна технологија, извонредни производи и системски решенија за да овозможиме удобна и постојана внатрешна околина за сите луѓе и региони во светот.

Ова е и секогаш ќе биде мисијата на Daikin.

Наше ветување :

За корисници и бизниси со напредни идеи, Daikin е партнер за сите решенија за одржлива клима и овозможува удобност и спокојство на купувачите, затоа што секогаш бил достоен лидер во полето на иновации.

Нашите 4 суштински вредности се Удобност - Достојност - Одржливост - Човечност

Daikin Europe N.V.

Како компанија што е во целосна сопственост на Daikin Industries Limited, Daikin Europe N.V. (DENV) ја претставува администрацијата, развојот, склопувањето и продажбата на Daikin во Европа, Средниот Исток и Африка. Со седиште во Остенд, Белгија, нашите европски производствени фабрики се наоѓаат и во Плзен и Брно, Чешка, Гиглинген, Германија и Хендек, Турција.

Денес, Daikin Europe Group поседува моќна мрежа од 24 ќерки фирми, 5 филијали и огромна мрежа од независни дистрибутери и контакти за продажба во повеќе од 50 држави низ Европа, Средниот Исток и Африка (EMEA).

Нашите европски фабрики на повидок

Daikin Europe N.V. препознатливи​

10.637
Вработени

3.464,7 милиони
€ Постојан промет
FY2020

413,8 милиони
€ Постојан профит
​FY2020

Графички прикажани годишни бројки на Daikin

Daikin Europe N.V. - Најважни консолидирани финансиски извештаи
(во милиони евра)

20202019201820172016
Нето продажба3.4553.3812.8242.5162.362
Оперативен резултат243138205184190
Профит без даноци229131185177179
Нето приход17899147130139
Вкупна имотна состојба3.1102.9443.0711.8191.853
Вкупен капитал1.5021.3701.3041.2031.071
Вработени10.63710.6308.2457.4796.974

* Daikin Турција и ServiceNed B.V. 15 месеци

** Daikin Airconditioning Central Europe Group & ROTEX Heating Systems Group 15 месеци

*** McQuay Hellas S.A. Rotex Italy 15 месециДостигнувањата на Daikin

2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 1998 | 1997 | 1996 | 1995 | 1994 | 1993 | 1992 | 1991 | 1990 | 1989 | 1988 | 1987 | 1985 | 1984 | 1983 | 1982 | 1981 | 1980 | 1978 | 1976 | 1975 | 1974 | 1973 | 1972 | 1970 | 1969 | 1967 | 1966 | 1964 | 1963 | 1960 | 1958 | 1957 | 1953 | 1952 | 1951 | 1941 | 1938 | 1937 | 1936 | 1935 | 1934 | 1933 | 1929 | 1924 |

2018

 • Преземање на AHT, австриска компанија специјализирана за изработка на куќишта за фрижидери за супермаркети и водач на пазарот за комерцијални фрижидери во Европа.
 • Преземање на групацијата Recair Indutrade што подоцна ќе биде Finnish Sales (DEFO) со цел да се засили позицијата на Daikin на скандинавскиот пазар.
 • Преземање на норвешкиот дистрибутер Friganor AS. Поставена е нова филијала во Норвешка, DANO.

2017

 • Преземање на TEWIS.
 • „Систем за обновување на VRV-компресор,“ услуга за одржување што значително ја намалува потрошувачката на енергија во постојната опрема за климатизација во објектите, ја добива најпрестижната награда за зачувување енергија „Minister Prize of Economic, Trade and Industry” од METI.
 • Вкупната продажба на климатизери со HFC-32 (R32), разладно средство со низок потенцијал за глобално затоплување (GWP), достигнува 10 милиони единици во повеќе од 50 држави.
 • Daikin Texas Technology Park, најголемата фабрика за климатизери во Daikin за северноамериканскиот пазар, е отворена во Тексас, САД.
 • Отворена е DK-Power, Ltd., сопственост на Daikin Industries, Ltd., што генерира моќност преку микрохидроелектричен систем.
 • Daikin ја презема Airmaster Corporation Pty Ltd., водечка компанија во Австралија во областа за услуги и решенија за опрема за климатизација.
 • Daikin и универзитетот Осака склучуваат опширен договор за соработка за да се создаде иновација со комбинирање на стручноста во полињата на HVAC и AI / IoT.
 • Отворена е фирмата Daikin Chemical Southeast Asia Co., Ltd..
 • Daikin го презема Heroflon S.p.A., италијански произведувач на флуорополимерни соединенија.
 • „Risora,“ станбен климатизер со високоѕидна монтажа и „Cocotas,“ повеќекасетен климатизер за мали простори е поставен на пазарот да ги задоволи разните потреби во просториите за живеење.
 • Daikin стартува со „Колеџ за информациска и комуникациска технологија Daikin,“ програма за обука на експерти од полето AI/IoT.

2016

 • Започнување со производство на асортиманот Bluevolution, каде спаѓаат станбени, лесни комерцијални примени и касетна единица за дување во сите насоки. Сите системи се опремени со револуционерното разладно средство R-32.
 • Преземање на италијанскиот произведувач на комерцијални разладни уреди, Zanotti.
 • Основање на Daikin Air Conditioning Egypt (DAE).
 • Се презема Flanders Holdings LLC, произведувач на филтри за воздух во САД.
 • Се појавува џиновското рекламно пано „Dai Pichon-kun“ во Умеда, Осака.
 • Одобрена е сертификацијата „Eruboshi“ од највисока класа со стапување на сила на законот за промоција на учеството и напредокот на жените на работното место.
 • Отворена е фирмата Daikin Airconditioning New Zealand Ltd..
 • Се презема произведувачот на филтри за воздух Dinair AB во Шведска.

2015

 • Понуда низ цел свет за бесплатен пристап до патенти за опрема што користи разладно средство од следната генерација R-32.
 • Goodman постави нова база во државата Тексас, САД.
 • Се презема претпријатие за разладни средства во Европа од водечката групација од областа на хемијата Solvay S.A.
 • Техничка помош за Тајланд за следната генерација разладно средствоR-32.
 • Се објавува „Деведесет и деветгодишната историја на компанијата“.
 • Белата куќа му оддава признание на произведувачот на климатизери и хемиски супстанци Daikin за посветеноста кон намалувањето на издувните гасови што предизвикуваат ефект на стаклена градина.
 • Завршен е „Центарот за технологија и иновации“.
 • Ги објавува политиката и опширните дејства за еколошкото влијание на разладните средства.

2014

 • Пуштање во продажба на решението за враќање топлина од светска класа VRV IV.
 • Основање на McQuay како Daikin Applied Europe (DAE), за да се засили идентитетот на брендот Daikin и да се зацврсти водечката позиција на пазарот за HVAC-R.
 • Започнува учество за „Проект за паметна заедница во Голем Манчестер, Обединето Кралство“.
 • Daikin го претставува својот прв примерок на глобалниот фестивал за дизајн „Fuori Salone“.
 • Започнува проектот „Шуми за воздух“ како општествен придонес на Daikin со што ја прославува 90-годишнината од своето основање.
 • Достигнува производство од 10 милиони спакувани климатизери.
 • Пуштена е во продажба серијата VRV X, којашто ја подобрува работната ефикасност преку целата година.
 • CDP го избира Daikin Industries како водач во перформансите за климатизација.
 • Започнува теренскиот тест за создавање микрохидромоќност за цевки за вода во Нанто-ши, Тојама.
 • Образовната програма на Daikin за екологија ја добива наградата за совршенство на манифестацијата „Career Education Awards“ спонзорирана од METI.

2013

 • Прослава на четириесетгодишнината од првата фабрика на DENV во Остенд, Белгија.
 • Основање на Daikin Air Conditioning Saudi Arabia, како заедничка соработка со RIRAC.
 • Пуштање во продажба на асортиманот од производи Ururu Sarara, првиот европски систем на топлинска пумпа воздух-воздух со разладно средство R-32.
 • Ја проширува употребата на разладното средство R-32 во Индија.
 • Станбениот климатизер Urusara 7 добива бројни награди, меѓу кои и „Prime Minister's Award“ на 5. големи награди Monodzukuri Nippon за одлично инженерство, „Minister Prize of Economic, Trade and Industry," од Големата Награда за Заштеда на Енергија за одлична опрема за заштеда на енергијата, и наградата за дизајн Red Dot Design Award.
 • Daikin го отвора центарот за нови решенија Фуха: Осака.
 • Склучен е договор со универзитетот во Кјото за опширно партнерство за да се создаде нова општествена вредност со интеграција на уметност и наука.
 • Се презема TSP, водечки дистрибутер на опрема за HVAC во Индонезија.
 • Во продажба е пуштен Clear Force Z, прочистувач на воздух што ја користи технологијата Streamer и содржи функции за развлажување и сушење на воздухот што автоматски ја контролира влажноста на воздухот.
 • Во продажба е пуштен климатизерот за продавници и канцеларии „FIVE STAR ZEAS“ којшто е првиот климатизер што го користи разладното средство R-32.
 • Отворена е лабораторијата Daikin Asahikawa за да се прошири производството на системи со грејачи и со довод на топла вода.

2012

 • Во продажба е пуштена серијата ZEAS што го содржи првиот целосно алуминиумски „микроканален разменувач на топлина“.
 • Во продажба е пуштен RakuAir, првиот станбен климатизер во Јапонија за да се провери психологијата за дизајн во развојот.
 • Daikin е поставен од METI како менаџер за да го промовира претставувањето на системот за управување со енергија (агрегатор BEMS).
 • PT. Daikin Airconditioning Indonesia е отворена како компанија за продажба на системи за климатизација.
 • Goodman, компанијата за климатизери со водови во САД е преземена за создавање цврста основа за позиционирање на Daikin како водечка компанија на глобалниот пазар за климатизери.
 • Во продажба е пуштен „Urusara 7,“ првиот пример со разладното средство R-32 во станбен климатизер.
 • Отворена е фирмата Daikin-Sauer-Danfoss Ltd., којашто ги извршува сите активности при развојот, производството и продажбата на хидраулична опрема користена во градежните машини.
 • Во продажба е пуштена DESICA HOME AIR, контролна единица за станбена употреба за развлажување и вентилација на цел објект.

2011

 • Преземање на турскиот произведувач на опрема за греење и климатизација, Airfel.
 • Основање на Европскиот Центар за Развој (EDC).
 • Добивање на сертификатот Овластен Економски Оператор (AEO), со шот се признава нашата посветеност за фер и одговорна трговија во ЕУ.
 • Филијалите за продажба на климатизери во Јапонија се реорганизирани за да се постави филијала што ќе специјализира во продажба за големи продажни места.
 • Формиран е тимот за надгледување Daikin Air, којшто ги определува едноставните потреби на купувачите.
 • Во продажба се пуштени управувачот за заштеда на енергија Miharimo и управувачот за време на мирување Soine.
 • DESICA, единица за комерцијална употреба за контрола на влажноста на воздухот, ја добива наградата „Minister of Economy, Trade and Industry Invention“ на манифестацијата „National Commendation for Invention“
 • Постигнат е договор со фондацијата Shiretoko Nature и градовите Шари и Раусу за поддршка на еколошката заштита на полуостровот Ширетоко
 • Daikin е првата јапонска компанија што ја добива наградата „Најдобар работодавец за вработени над 50 години“ од страна на AARP (порано „Американска асоцијација на пензионери“.)
 • На пазар е пуштена разладната единица за морски контејнери ZESTIA.
 • Daikin го отвора центарот за нови решенија Фуха: Токио.
 • Daikin Air Conditioning (Suzhou) Co., Ltd. е отворена во Сужу, Кина како најголемата производна фабрика за опрема за климатизација на Daikin.
 • Услугата „VRV Energy-Saving Tuning“ ја добива наградата за еколошки производи.

2010

 • Здружената компанија Daikin/Arkema започнува со производство на ново разладно средство во Кина.
 • Три локални претставништва за продажба на машинерија за хидраулика со масло се споени со „Daikin Hydraulic Engineering Co., LTD.“
 • Daikin и Nippon Valqua формираат големо здружение за бизнис со флуорополимер во Кина.

Пуштање во продажба на

 • Daikin Altherma Flex тип за станбени објекти и комплекс од куќи.
 • Nexura, стилска единица за греење и ладење со преден панел за радијантна топлина за оптимална удобност.
 • Климатизер со инвертор Eco-ZEAS80 што заштедува енергија.
 • Прочистувач на воздух за комерцијална употреба, опремен со Flash Streamer.

Преземање на

 • McQuay Hellas (Грција).

Развивање

 • Меѓународен проект за дизајнирање нулта енергетски објекти во Германија.

Добитник

 • На сертификатите Occupational Health и Safety Assessment Series (OHSAS) 18001 за да се загарантира безбедноста на вработените, подизведувачите, посетителите и околните заедници.

Основање на

 • Daikin McQuay Solutions Plaza во Њујорк, САД за да се изложи најновата опрема за климатизација од големи размери.

2009

 • Се спроведува комеморативна кампања „Pichonkun Car Goes on a Eco Road Trip“ за да се прослави 10-годишнината од почетокот на Pichonkun.
 • Облога со инфрацрвена рефлексија ZEFFLE, што користи тетрафлуорен тип флуорополимер, ја добива наградата за енергија на манифестацијата „Lloyd's List Global Awards 2009“.
 • Единици VRV со водено ладење се доставени на стадионите за „2010 FIFA World CupTM“ во Јужна Африка.
 • Развиена е антибактериска единица „Flash Streamer“ за автобуси, како прва примена на технологијата Flash Streamer.

Преземање на

 • Kälteanlagen Import GmbH, што станува канцеларија на Daikin Europe во Hamburg Marine.
 • Применет и сервисен бизнис на ACT.
 • Голема компанија за филтри во Јапонија „Nippon Muki Co., Ltd“.

Пуштање во продажба на

 • Топлинската пумпа со висока температура Daikin Altherma.
 • Daikin Emura: високоѕидна единица препознатлива по својот победнички дизајн.
 • „Hexagon Module Chiller“ за згради и фабрики.
 • Грејач за топла вода за станбена топлинска пумпа за кинескиот пазар.
 • Климатизер Ururu Sarara (серија R) во кој за првпат во светот се применува функцијата за проток на воздух во 4 насоки (горе, долу, лево и десно).
 • Разладна кондензирачка единица ZEAS за длабоко замрзнување

Добитник

 • Daikin Altherma со ниска температура станува првата топлинска пумпа добитник на европската Ecolabel за своите извонредни еколошки перформанси.

Основање на

 • Простории за развој и тестирање во центарот за применет развој „Daikin McQuay“ во САД.
 • Нова Фабрика во „Daikin Sunrise Settsu Co., Ltd.“

2008

 • Се спроведува комеморативна кампања за прослава на 50-годишнината од првиот собен климатизер на Daikin.
 • Започнува „Air Conditioning Network Service System II“, далечински систем за надгледување климатизери.
 • Со работа започнува „Daikin MR Engineering Co.,Ltd.“.
 • Daikin е првата компанија во индустријата за климатизација што е признаена како еколошка компанија.
 • Услугата за далечинско управување што заштедува енергија ја добива наградата „Ministry of Economy, Trade, and Industry Award“ во „Eco Product Award“.
 • Договор за производство со „Gree Electric Appliances“.
 • Спојување со „Daikin Human Support Co., Ltd.“.

Преземање на

 • Германскиот произведувач на опрема за греење Rotex GmbH за да се прошири асортиманот на производи на Daikin и да се зајакне позицијата на пазарот за греење.
 • McQuay International FZE на Средниот Исток, McQuay Szanyo и Szanyo Service во Централна Европа и шведскиот дистрибутер Svenska Daikin A.B., (сега познат како Daikin Sweden A.B.).

Основање на

 • „Daikin Airconditioning Korea Co., Ltd.“

2007

 • Промовирање на Daikin како целосен сопственик на Itho Air Conditioning B.V., (сега познат како Daikin Air Conditioning Netherlands).
 • Пуштање во употреба на касетната единица за дување во сите насоки: таванска касетена единица со разладно средство R-410A со радијална шема на проток на воздух од 360º за подобрен, постојана дистрибуција на проток на воздух и на температура.
 • Отворено е претставништвото во Истанбул, Република Турција.
 • Во продажба е пуштен прочистувачот на воздух „The Clear Force,“ со опции за развлажување и сушење.
 • Материјал за обложување од флуорополимер на база на вода, што не ’рѓосува и што е отпорен на временски промени, се развива заедно со „LANXESS Deutschland GmbH“.
 • Во продажба е пуштена надворешната воздушна единица за сушење на воздухот „DESICA,“ со топлинската пумпа.
 • Отворена е компанија за производство и продажба на хидрофлуорна киселина со кинеската компанија „Centralfluoro Industries Group Co., Ltd.“.
 • Во Кина е воспоставена здружена компанија со француската компанија „Arkema Incorporated“ за пуштање во продажба на ново разладно средство за климатизери.
 • Во кина е отворена „Daikin Refrigeration (Suzhou) Co., Ltd.“ за производство на разладни единици за бродски контејнери.
 • Средство против UV-загадување „OPTOOL DAC,“ на база на флуор.
 • Професионалната голферка Шинобу Моромизато потпишува договор за спонзорство со Daikin.

2006

 • Пренесен е бизнисот за хидраулични системи за паркирање на повеќе нивоа.
 • CSR-извештајот (извештај за корпоративна општествена одговорност) е издаден за да се претстават уникатните CSR-активности на „Daikin Group“.
 • „Daikin Air-conditioning Systems (Shanghai) Co., Ltd.“ има сертификат за центар за обука на лица со инвалидитет во Шангај, прв странски произведувач во Кина.
 • Четирите производни бази во Кина, во кои спаѓаат „Shanghai Daikin Air-conditioning“, „Daikin Air-conditioning Systems (Shanghai)“, „Daikin Central Air-conditioning (Shanghai)“ и „Daikin Central Air-conditioning (Huizhou)“ се споени за да се оформи „Daikin Air-conditioning (Shanghai) Co., Ltd.“
 • за развој, производство и продажба на електронски делови, поврзани со климатизација.

Пуштање во продажба на

 • Ururu Sarara: првиот сплит-климатизер во светот што нуди климатизација, прочистување, контрола на влажност и вентилација во еден пакет.
 • Daikin Altherma: нова топлинска пумпа за пазарот за домашно греење. Системот сè-во-едно овозможува греење, производство на топла санитарна вода и ладење (дополнителна опција).

Основање на

 • Daikin Air Conditioning South Africa како филијала на DENV.
 • Канцеларија на Daikin Europe на Средниот Исток како филијала за продажба во Dubai, Обединети Арапски Емирати.
 • Daikin Air Conditioning Greece SA како огранок на DENV.
 • Канцеларија на Daikin Europe во Ирска.
 • Одделот за еколошка подготвеност во „Daikin Europe N.V.“ го презема еколошкото водство во Европа.
 • Fusion 10, среднорочен до долгорочен стратешки план за управување, се стреми да ја зголеми корпоративната вредност за да се создаде одлична глобална компанија.
 • Одделот за разладување се стреми кон глобален развој на бизнисот за разладни уреди (ладење и замрзнување).

Преземање на

 • OYL Industries, матична компанија на McQuay International, AAF International и J&E Hall од DIL. Овие преземања овозможуваат DENV да го прошири асортиманот на производи за да опфати клима комори и големи разладувачи.

2005

 • Основање на московското претставништво на Daikin Europe .
 • Овозможува целосна одговорност на DENV да опслужува пазари во Африка и на Средниот Исток.
 • Во продажба е пуштена серијата Ururu Sarara F со опцијата за контрола на температура за удобно спиење.
 • Solutions Plaza Shanghai се отвора во Шангај, Кина, како прв голем изложбен центар во Кина специјализиран за климатизери.
 • Склучен е договор за соработка со „US Dow Corning Corporation“ во областа на истражувањето нови полиња во флуоросилициумската хемија.
 • Склучен е деловен договор со „Aisin Seiki Co., Ltd“ во полето на климатизација со гасни топлински пумпи (GHP).
 • „Daikin Environmental Laboratory, Ltd.“ и „Daikin Air Conditioning R&D Laboratory Ltd.“ се споени за да се создаде „Daikin Air-Conditioning and Environmental Laboratory, Ltd.“
 • CSR-комитетот и CSR-одделот се создадени за да се промовираат CSR-активностите во целата група.
 • Во САД се создадени холдинг компанијата „Daikin Holdings (USA), Inc.“ и компанијата за продажба на климатизери „Daikin AC (Americas), Inc.“.

2004

 • Преземање на трет дистрибутер во Обединетото Кралство, MacQueen Air Conditioning.
 • Основање на „Daikin Device Czech Republic s.r.o“, фабрика за компресори во Брно, за снабдување со компресори на нашата фабрика во П’лзењ.
 • „Daikin Airconditioning Portugal S.A.“ е создадена во Лисабон, Португалија, како компанија за продажба на климатизери.
 • Во продажба се пушта серијата UX, климатизер со инвертор, со високоѕидна монтажа и со тенок и компактен дизајн.
 • Опремата со маслена хидраулика „Super Unit“ ја добива наградата „Japan Machinery Federation’s Chairman“ за машини со одлично зачувување на енергијата.
 • Групација во Јапонија го добиваат сертификатот ISO 14001 за екологија.
 • Претставен е системот за извршен директор
 • „Daikin Applied Systems Co, Ltd.“ е создадена за производство и продажба на опрема за централна климатизација и подготовка на дизајн, инсталација, продажба и сервисирање системи за климатизација и разладување.
 • „Daikin Motor (Suzhou) Co., Ltd.“ е создадена во Сужу, Кина, како партнерска компанија со „Matsushita Electrical Industrial Co., Ltd.“ за производство и продажба на мотори за компресори за климатизери.
 • Започнат е комеморативен проект за 80-годишнината од основањето на Daikin.
 • Создаден е нов корпоративен симбол за заедничка употреба во групацијата „Daikin Group.“.
 • Акциската единица е намалена на 100 акции.

2003

 • Основање на Daikin Industries Czech Republic s.r.o., фабрика во Плзен, Чешка за централизација на производството на станбени внатрешни и надворешни единици.
 • Зголемување на присуството во Обединетото Кралство со преземање на два претходни дистрибутери на Daikin во Обединетото Кралство: Cooling Services и Pillinger Air.
 • „Daikin Air-Conditioning Technology Co., Ltd.“ започнува со работа во Пекинг, Шангај и Гвангжу како прва странска компанија во индустријата во Кина.
 • Развиен е „NEOFLON“ EFEP.
 • Поставени се одборот „Corporate Ethics“ и одделот „Corporate Ethics“.
 • Во продажба е пуштен Multi Split климатизерот „Ve-up Q“ наменет за замена.
 • Во Шангај, Кина се создадени „Daikin Air Conditioning (Shanghai) Co., Ltd.“ и „Daikin Central Airconditioning (Shanghai) Co., Ltd.“, како производна база за опрема за климатизација.
 • Daikin освои голем дел од пазарато на станбени климатизери во фискалната 2003 година.
 • Фабриката во Шига достигна производство од 15 милиони станбени климатизери.
 • Титаниумскиот фотокаталитички филтер од апатит за првпат во светот е развиен и комерцијализиран.
 • Универзитетот Цингхуа во Кина и Daikin се здружуваат за развој на технологија за климатизација и за да го отворат центарот „Tsinghua-Daikin R&D“ во универзитетот Цингхуа како R&D-база во кина.
 • Води фабрика во Чангшу за „Daikin Fluorochemicals(China) Co., Ltd.“
 • Создадена е „Daikin Device (Suzhou) Co., Ltd“ во Шужу, Кина како производна база за компресори за климатизери.
 • Развиена е технологијата за билошки филтер од антитела од јајце, којшто ги заробува вирусите за грип.

2002

 • Основање на „Daikin Airconditioning Italy“.
 • Ја постинавме целта да немаме отпад од ресурси во сите механички оддели.
 • Во продажба е пуштен EcoCute, грејач на вода со топлинска пумпа со природно разладно средство (CO2).
 • Започнува бизнис за национален развој за рециклирање и уништување флуоројаглерод.
 • 11. годишна награда за глобална околина е доделена од страна на „Nikkan Kogyou Shimbun“.
 • Развиен е Conveni-Pack ZEAS-AC, вграден систем за фрижидери, замрзнувачи и климатизери.
 • Формирана е нашата „Групна филозофија“.

2001

 • Основање на Daikin Air Conditioning Poland Sp.z.o.o.
 • „Daikin Airconditioning Argentina S.A.“ е создадена во Буенос Аирес, Аргентина, како компанија за продажба на климатизери.
 • „Daikin Compressor Industries Ltd“ е создадена во Банкок, Тајланд, како компанија за производство и продажба на swing-компресори.
 • Старосната граница за повторно вработување на пензионираните лица во Daikin е зголемена на 65 години.
 • „Daikin Fluorochemicals (China) Co., Ltd.“ е создадена во Чангшу, Кина.
 • Корисничкиот центар на Daikin се отвора како опширна корисничка услуга во врска со климатизација (во Токио и Осака).
 • Развиен е флуоројаглероден полимер отпорен на светлина за производство на следната генерација полуспроводници.
 • Создадена е „Daikin Chemical France S.A.S.“ во предградието на Лион, Франција, како компанија за производство на флуороеластомер.
 • Создадена е „Taiwan Daikin Advanced Chemicals Inc.“ во Тајпеј, Тајван, како компанија за продажба на хемикалии од флуор.
 • Создадена е „Daikin (China) Investment Co., Ltd.“ во Пекинг, Кина, за контрола на сите производни и продажни бази за климатизација и хемикалии.
 • Daikin и американската компанија „Sauer-Danfoss Inc.“ се согласуваат да формираат заеднична компанија за работа со хидраулика со масла.
 • Формирано е техничко здружение со американската компанија „Omnova Solutions Inc.“ за развој на хемиски производи со флуор.
 • Daikin и американската компанија „Sauer-Danfoss Inc.“ ги формираат „Daikin Sauer-Danfoss Manufacturing, Ltd.“ како здружена компанија за производство и „Sauer-Danfoss-Daikin, Ltd.“ како здружена компанија за продажба за мобилен бизнис со хидраулика со масла.
 • Daikin и американската компанија „Trane“ се согласуваат да создадат глобално стратешко здружени за бизнис со климатизација.
 • 淀Механичкиот оддел „Yodogawa Plant“ е последниот од сите механички оддели што ја постигнува целта да нема отпад од ресурси.

2000

 • Основање на Daikin Air Conditioning Spain SA.
 • Во продажба е пуштена хибридната пумпа EcoRich со хидраулика со масла.
 • Пренесен е бизнисот со опрема за мерење имунитет (Evanet).
 • Создаден е центарот за развој на климатизација „Matsushita-Daikin“.
 • Истражниот оддел е поделен на три компании: „Daikin Air Conditioning R&D Laboratory, Ltd.“, „Daikin Systems & Solutions Laboratory, Ltd.“ и „Daikin Environmental Laboratory, Ltd.“
 • Создадена е „Daikin-Shriram Airconditioning, Ltd.“ Њу Делхи, Индија како компанија за продажба на системи за климатизација.
 • Создаден е институтот за напредна хемиска технологија на Daikin во САД.
 • Работата на „Antsense“ е префрлена и поништен е одделот „ME“.
 • Во продажба е пуштен „Super Inverter ZEAS“, што значително го намалува влијанието врз околината и ги надминува 3-те еколошки проблеми на ново разладно средство, заштеда на енергија и рециклирање.

1999

 • Во продажба е пуштен „Ururu Sarara“, првиот станбен климатизер во светот способен за регулирање на влажноста со систем за развлажување без довод на вода.
 • Достигнува производство од 5 милиони спакувани климатизери.
 • Daikin склучува глобално партнерство со „Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.“ во работата со климатизација.

Основање на

 • Нова логистичка фабрика 15000m² на новото место на DENV Остенд.
 • Daikin Air Conditioning Central Europe GmbH.

1998

 • Добивање на престижниот сертивикат ISO 14001 за еколошката политика на DENV.
 • Основање на Daikin Air Conditioning Germany GmbH.
 • Се прифаќа разладното средство R-410A за климатизер.
 • Создадена е „Daikin-Alen Airconditioning Inc.“ во Кезон, Филипни, како здружена компанија.
 • Создадена е „Daikin Airconditioning South Africa Pty., Ltd.“ во Кејптаун, Јужна Африка, како компанија за продажба на климатизери.
 • Во продажба е пуштен спакуваниот климатизер SkyAir „Super Inverter 60“ којшто троши 60 % помалку струја.
 • Започнува бизнисот за одржување на опрема во објекти.
 • Објавен е еколошкиот извештај за 1998 година.

1997

 • Развивање единици за климатизација со разладни средства што не ја пробиваат озонската обвивка, во очекување на укинувањето на сите CFC-опреми.
 • Склучени се договори за лиценцирање за разладни средства (R-410A, 407C, 404A) со „DuPont“, САД.
 • Сите фабрики на Daikin во Јапонија (Сакаи, Јогодава, Шига и Кашима) се стекнуваат со сертификатот ISO 14001 за еколошко управување.
 • Создадена е „Huizhou Daikin Suns Airconditioning Co., Ltd.“ во Хуижу, Кина, како здружена компанија и започнува со производство на единици за разладување со вода.
 • Создадена е фабрика за масовно производство на R-32 во Јогодава.
 • Развиен е VRV-систем што го користи разладното средство R-407C, коешто не ја оштетува озонската обвивка.
 • Создадена е „Daikin Trading (Thailand) Ltd.“ во Банкок, Тајланд, како компанија за трговија со делови за климатизери.
 • Создадена е „Daikin Asia Servicing Pte., Ltd.“ во Сингапур за дотур на сервисни делови во азискиот регион.
 • Создадена е „Daikin Fluoro Coatings (Shanghai) Co., Ltd.“ и започнува со производство на флуорни облоги во Кина.

1996

 • Во продажба е пуштен VRV-климатизер од типот Multi Split со термален склад со мраз.
 • Создадена е фондацијата на Daikin за современа уметност.
 • Развиен и пуштен во продажба е чилерот/грејачот со водено ладење/греење Energio Super, што заштедува енергија.
 • Создадена е „Xi'an Daikin Qing'an Compressor Co., Ltd.“ во Сиан, Кина, како здружена компанија.
 • Создадена е „A.C.E. Daikin (Malaysia) Sdn. Bhd.“ во предградието на Куала Лумпур, Малезија, како компанија за продажба на климатизери.

1995

 • Пренесување на производството на системите VRV, Sky Air и Multi-Split од Јапонија во Европа.
 • Пуштање во продажба на револуционерниот swing-компресор.
 • „Daikin America's Decatur Plant“ создава фабрика за производство на флуорополимери „NEOFLON“ FEP и ETFE.
 • Создадена е „Shanghai Daikin Yah Chong Airconditioning Co., Ltd.“ во Шангај, Кина, како здружена компанија и започнува со производство на климатизери за комерцијална употреба во 1996 година.

1994

 • Во продажба е пуштен „Freeze Multi“, климетизер со ниска температура.
 • Добивање на сертификатот за проверка на квалитет ISO 9001.

1993

 • Свечено отворање на новата фабрика на DENV од вкупно 25.000m².
 • Основање на претставништво и складиште на Daikin во Обединетото Кралство за поддршка на дистрибутерската продажба.
 • Воведување на најновата аудиовизуелна технологија на центарот за обука на Daikin.
 • Основање Daikin Air Conditioning France.
 • Во продажба е пуштен „Air Conditioning Network Service System“, систем за 24-часовно надгледување климатизери преку интернет.
 • Создадена е „Daikin Sunrise Settsu, Ltd.“, здружена компанија формирана со префектурата Осака и градот Сецу за вработување луѓе со попреченост. Започнува со работа во 1994 година.

1992

 • Развиена е „Lezanova“, природна кожа збогатена со флуор.
 • Создадена е „Daikin Chemical Europe“ во Диселдорф, Германија, како компанија за продажба на хемикалии од флуор.
 • Во продажба е пуштена облогата со инфрацрвена рефлексија „ZEFFLE“.

1991

 • Инвестиција од 45 милиони евра за проширување на деловните простории и производни линии на DENV.
 • Пуштање во продажба на серијата за враќање топлина VRV, што нуди истовремено ладење и греење од различни внатрешни единици на истото коло на разладното средство.
 • Во САД се создадени „Daikin America, Inc.“ и „MDA Manufacturing, Inc.“ како компании за производство и продажба на флуоројаглероден полимер.
 • Фабриката започнува со работа во 1994 година. Во фабриката Кашима е создаден и започнува со работа погон за производство на HFC-134a.
 • Во продажба е пуштен безбеден систем за паркирање на повеќе нивоа со ниско ниво на бучава.

1990

 • Во Тајланд е создадена „Daikin Industries (Thailand) Ltd.“ што започнува со производство на климатизери во 1991 година.
 • Во Цукуба, Ибараки е создадена лабораторијата MEC .

Пуштање во продажба на

 • Систем VRV со инвертор, способен за работа со до осум внатрешни единици од една надворешна единица.
 • Контрола на капацитетот на инверторот за зголемување на флексибилноста и ефикасноста на VRV-системите.

1989

 • Во продажба е пуштена серијата компјутерски работни станици за тридимензионална графичка обработка Comtec, под договор за производство на оригинална опрема со „Silicon Graphics Corp.“, САД.
 • Развиени се системи за климатизација со термален склад со мраз, наменети за повеќе соби (Серија EXG).

1988

 • Одржан е првиот турнир во голф „Daikin Orchid Ladies“.
 • Системот за враќање флуоројаглерод е развиен и пуштен во продажба.

1987

 • Пуштање во продажба на системот за климатизација VRV во Европа, којшто може да работи со до четири внатрешни единици од една надворешна единица.
 • Основање на DENV како нов продажен центар.
 • Во централниот објект на Umeda е инсталиран VRV-систем што овозможува поединечна контрола на секој кат.
 • Во продажба е пуштен софтверот за тридимензионален молекуларен дизајн „Mol-Graph“.
 • Главното претставништво е преместено во централниот објект на Umeda.
 • Создадена е „Daikin Airconditioning (Thailand) Ltd.“ во Чонбури, Тајланд, како компанија за производство и продажба на климатизери.

1985

 • Во продажба е пуштен климатизер од типот Multi Split со топла вода.
 • Развиен е компактен криогенски фрижидер со хелиум којшто може да достигне температура до -269 oC (4 K).

1984

 • Пуштање во продажба на првиот климатизер со инвертор на Daikin.
 • Достигнува производство од 1 милиони спакувани климатизери.
 • Развиен е реагенс за нагризување полуспроводници, на база на бафериран водород флуорид-U.

1983

 • Создадена е фабриката во Кашима, Ибараки за производство на флуорокарбонати и флуорокарбонски полимери.

1982

 • Пуштање во продажба на првиот VRV-систем (променлив волумен на разладно средство) на јапонскиот пазар - којшто веднаш постигнува успех.
 • Во продажба се пуштени флуорополимерите PFA и ETFE.
 • Во продажба е пуштен првиот комерцијален климатизер од типот Multi Split.
 • Развиен е фрижидер со компресор single-screw.
 • Во продажба е пуштен систем за компјутерска графика Comtec.
 • Создадена е „Siam Daikin Sales Co., Ltd.“ во Банкок, Тајланд, како компанија за производство и продажба на климатизери.
 • Создадена е „Daikin Airconditioning Belgium N.V.“ во предградие на Брисел, како компанија за продажба на климатизери.

1981

 • Развиен е најтенката единица за ладење бродски контејнери во светот.

1980

 • Создадена е „A.C.E. Daikin (Singapore) Pte., Ltd.“ како компанија за произведувачи продажба на системи за климатизација.
 • Развиен е реагенс за нагризување полуспроводници PFC-14.

1978

 • Пуштање во продажба на климатизерот Sky Air за лесни комерцијални примени.
 • Создадена е фабриката „Rinkai“ во во производниот комплекс „Sakai Plant“ како фабрика за компресори.
 • Во продажба е пуштена облогата „NEOFLON“ FEP.

1976

 • Во продажба е пуштен флуорокарбонски реагенс „DAIFREE“.
 • Во продажба е пуштен грејачот за топол воздух на база керозин Ulala FF.

1975

 • Развиена е опремата за враќање и обработка на органски издувни гасови DACS.
 • Во продажба е пуштен првиот прочистувач на воздух на Daikin.

1974

 • Во продажба се пуштени пелетите „NEOFLON“ FEP.

1973

 • Daikin Europe N.V. (DENV) го произведува својот прв климатизер во Остенд.
 • Развивање на првиот Multi-Split систем на Daikin.

1972

 • Основање на Daikin Europe N.V. (DENV), комплекс за производство, администрација и складирање во Остенд, Белгија.
 • Технологијата за хидрауличниот вентил со повеќекратна контрола KL Valve е префрлен од K.L. AG (Швајцарија).
 • Започнува масовно производство на јаглероден флуорид.

1970

 • Во продажба е пуштен флуороеластомер „DAI-EL“.
 • Создадена е фабриката Шига во Кусацу, Шига, каде се започнува со целосно производство на станбени климатизери.

1969

 • Поставен е фреонски грејач во климатизер што ги комбинира функциите за греење и ладење.
 • Создадена е Clark Daikin, здружена компанија за продажба на климатизери во Австралија. (Името е сменето во „Daikin Australia Pty., Ltd.“ во 1980 година)

1967

 • Основање на првиот европски продажен центар во Малта за проширување на асортиманот од производи на Daikin.

1966

 • Развивање на центрифугални разладувачи.

1964

 • Започнува услугата за ладен воздух од страна на „Daikin Aircon“ во J.N.R. Станица Осака. Системот за климатизација е инсталиран на главни терминали.

1963

 • Создадена е фабриката „Kanaoka“ во производниот комплекс „Sakai Plant“, каде се започнува со целосно производство на комерцијални климатизери.
 • Започнува развојот на флуорокарбонски полимер Neoflon (кополимер од тетрафлуороетилен и хексафлуоропропилен). Производот е пуштен во продажба успешно во 1974 година.
 • „Osaka Kinzoku Kogyo Co., Ltd.“ е преименувана во „Daikin Kogyo Co., Ltd.“ (преименувана во „Daikin Industries, Ltd.“ во 1982 година)

1962

 • Започнува производството на турбофрижидери.
 • Создаден е главниот центар за техничко истражување.

1960

 • Во продажба се пуштени пумпи, вентили и друга опрема за хидраулика.

1958

 • Во продажба е пуштен прозорски климатизер, опремен со првиот ротирачки компресор во Јапонија.
 • Развивање на климатизерот со топлинска пумпа за домашни и меѓународни пазари.

1956

 • Инсталиран е уред за размена на топлина во Soya, брод за истражување на Антарктик, како систем за греење на кабините.

1955

 • Развиен е „POLYFLON“ PTFE.

1953

 • Развиен е „DAIFLON“ PCTFE.

1952

 • Развиена е криогенската единица Subzero.

1951

 • Стана првата јапонска компанија што произведува затворени и спакувани климатизери во голем број.

1941

 • Создадена е фабриката Јогодава во Мишима (сега Сецу), Осака.

1938

 • Развивање на првиот фрижидер на Daikin.

1937

 • Создадена е „Sakai Plant“ во Сакаи, Осака.

1936

 • Развивање на првиот јапонски климатизер за возови, познат како „Mifujirator.“
 • Започнува производство на хидраулични делови за авиони.

1935

 • Флуоројаглеродниот гас успешно се произведува во Јапонија. Започнува масовно производство во 1942 година.

1934

 • Создадена е „Osaka Kinzoku Kogyo Co., Ltd.“, со следниот корпоративен симбол.
 • Пробното производство на фрижидерот со метилхлорид е успешно. Фрижидерот е наречен Mifujirator и започнува да се произведува.

1933

 • Започнува истражување со флуорни разладни средства.

1929

 • Се започнува производство на рационално средство за подмачкување.

1924

 • Akira Yamada ја основа „Osaka Kinzoku Kogyosho Limited Partnership“ во Јапонија, што специјализира во системите „Air Extrusion“. Компанијата наскоро достигнува невиден степен на продажба поради големата побарувачка и одличниот квалитет на производите. Од 1930-те години навака, под името на Daikin, компанијата специјализира во производство на системи за ладење и фрижидери, при што успешно развива свое разладно средство.
 • Се произведуваат радијаторски цевки за авиони.