
Демонстрација на ефектот од заробување на O157
Работа со една единица Streamer

Работа со две единици Streamer

Тестирањето го извршува
Japan Food Research Laboratories
Метод на тестирање
Со зрачење на O157 со Streamer во траење од 1, 2, 3, 4, 8 часа и со внесување култивирани клетки, ја набљудувавме состојбата на O157 според времето на зрачење со Streamer.

Стапката на преживување на O157 после 2 часа зрачење со Streamer беше 0,1 % за работа со две единици во споредба со 1,8 % за работа со една единица, со што се потврдува дека заробувањето е поефективно за 18 пати. Исто така, после 3 часа беше потврдено дека ефектот од заробување е 99,9 % при работа со една и со две единици.
* Резултатите се добиени од демонстрација со уредот за празнење Daikin Streamer при експериментални услови.
O157 со силен токсин и инфективност
O157 создава силен токсин наречен веротоксин, којшто предизвикува абдоминална болка, хеморагична дијареа и повраќање. Тоа е една од најопасните бактерии што може да предизвика сериозни симптоми и смрт кај деца и постари лица. Исто така, инфективноста е силна. Општото труење со храна се развива само кога ќе се размножат „околу 1 милион“ од бактериите, додека O157 предизвикува труење со „околу 100“ бактерии.