Skip to main content

Совршени решенија за проект за обновување болница

Daikin неодмана достави чилери за обнова на болница во Шпанија. Проектот се извршуваше како дел од програма што се стреми да ја подобри енергетската ефикасност на објектот и да го намали влијанието врз околината.

 

Производи 

2x EWWH-VZ

1x EWAH-TZ

Вкупен капацитет на ладење: 4 MW

 

Решението

За овој проект, Daikin достави 3 чилери со инвертор со screw-компресор, два чилери со водено ладење и еден чилер со воздушно ладење за да ги замени старите единици без инвертор во системот HVAC на болницата. Со инсталирањето понапредна технологија, Daikin ги постигна целите на ефикасност и помогна да се заштеди енергија, да се намалат трошоците при работа и да се намали емисијата на CO2 за 25 %.

Прочитајте повеќе за компресорот single-screw на Daikin овде

За да се постигнат овие цели, проектот имаше потреба од еколошки HVAC-концепт.. Решението беа чилерите на Daikin со разладно средство R-1234ze HFO коишто го поставија новиот стандард за еколошки системи за ладење поради својот GWP (потенцијал за глобално затоплување) 200 пати понизок од R-134a. Целите за енергетска ефикасност беа постигнати со комбинирање на разладното средство R-1234ze со технологијата со компресор single-screw.

Прочитајте повеќе за придобивките од R-1234ze овде

 

Важни факти

Покрај енергетската ефикасност, достојноста беше друг важен аспект затоа што чилерите требаше да овозможат и ладење на лабораториите и техничката опрема. Па затоа важно беше да се име достојно решение што ќе овозможи удобност и ќе ги задоволи потребите од ладење во болницата.

Технологија со screw-инвертор на Daikin помогна да се постигне потребната достојност. Компанијата долго време е лидер во полето на чилерите со компресор single-screw, што се инсталирани низ целиот свет во последните 20 години.

Во споредба со стандарден screw-компресор, компресорот single-screw на Daikin користи една главна завртка што се вклопува во ѕвездестите ротори за да создаде циклус со соодветен волумен на компресија. Поради главниот ротор, што е балансиран и во радијална и во осна насока, лежиштето на компресорот се одликува со многу голема достојност. Затоа има поголем работен век. Покрај тоа, компресорот single-screw на Daikin содржи само три подвижни делови со што се намалува можноста за дефекти и овозможува пониски работни трошоци.

 

Слични написи