Кој е најекономичен систем за греење?

Ние ви нудиме одговори на сите ваши прашања.

Без оглед дали реновирате или градите нов дом, тука ќе најдете сè што треба да знаете за еколошките, енергетски ефикасни решенија за греење и ладење.

Во нашиот центар за решенија ќе ги најдете сите потребни информации да ја донесете вистинската одлука за трајно, енергетски ефикасно и еколошко решение за греење и ладење во вашиот дом.

Тука ќе ги одговориме прашањата како: Кој систем за греење е најдобар за мојот дом? Како работи топлинската пумпа? Дали може станот да се грее само со клима уреди?

Прирачник за што, како и зошто

Сѐ што треба да знаете за системите за греење и како да го изберете најдобриот за вас.

Дознај повеќе

Сезонски совети

Практични совети како да го извлечете максимумот од вашиот систем за греење и ладење.

Дознај повеќе

Решенија за вашиот дом

Откријте ги нашите системи на топлински пумпи за греење

Дознај повеќе

Инспирирај се

Дознај повеќе

Прирачник за што, како и зошто

Решенијата за греење, ладење и топла санитарна вода се поделени на две главни категории:

- Единечни клима уреди како системи за греење и ладење  и

- Топлински пумпи воздух вода со вграден бојлер како комплетно решение за греење, ладење и топла санитарна вода.

Подолу ќе ги најдете сите потребни информации во вид на блог текстови и видеа што ќе ви помогнат да го пронајдете вистинското решение за вас.

Сѐ за греење

Marija-Utrinska.jpg

Гостување во Утринската Програма на Телма

Погледнете го гостувањето на Марија Петрушевска од Паксон во утринската програма на Телма каде разговараа на тема греење со топлински пумпи и клими.

ACs-features-and-functions_2-1.jpg

5 совети за добра инвестиција во клима уред

Прочитајте кои се 5 работи што треба да се земат предвид кога се купува климатизер

Ljubomir Ilkov 2.jpeg

Гостување во Отворена Програма на Канал 5

Погледнете го гостувањето на Љубомир Илков и Билјана Столиќ од ИЦС Груп во утринската програма на Телма каде разговараа на тема греење со топлински пумпи и клими.

3 во 1 системи за греење, ладење и топла санитарна вода

fundamentals-of-heatpumps_2-1.jpg

Вашиот следен систем за греење ќе биде топлинска пумпа

Топлинските пумпи и нивниот технолошки развој ги прави идеално и најекономично решение за греење, ладење и топла санитарна вода. Прочитајте зошто вашиот следен систем за греење ќе биде топлинска пумпа.

Finding_ideal_temperature_home.jpg

Како до идеалната температура за вашиот дом

Понекогаш оже да биде тешко да ја задржите удобноста во зима без постојано да ја приспособувате собната температура, особено во постари објекти. Ако имате климатизација за греење или за спротивен циклус, треба да ги најдете вистинските поставки – што ќе ви овозможат да ја зачувате удобноста без дополнителни трошоци.

211110_Growth_Story_Visual.jpg

Европскиот Зелен Договор - Чекор Кон Зелена Иднина

Дејаглеродизација на грејниот сектор ќе биде клучот да се овозможи климатски неутрална економија во Европа до 2050 година. Daikin го прифаќа „Зелениот Договор“ на ЕУ и верува дека топлинските пумпи ќе играат важна улога при создавање неутрална европска клима и при комбинирање дејаглеродизација со одржлив економски раст.

Решенија совршени за вашите потреби

Веќе знаете кое решение е најдобро за вас? Откријте го широкиот асортиман на системи за греење, ладење и топла санитарна вода соодветни за сите типови на домови и потреби.

Клима уреди

Мултисплит систем

Нискотемпературна топлинска пумпа воздух-вода

Високотемпературна топлинска пумпа воздух-вода

Геотермална топлинска пумпа

Хибридна (воздух-вода + гас) топлинска пумпа

Daikin stylish air conditioner in modern sitting room in home

За оние кои бараат енергетски ефикасно и еколошко решение за греење и ладење

Клима уредите се најчесто решение за греење и ладење на една просторија. Постојат повеќе модели со повеќе функционалности, форми и бои кои совршено се вклопуваат во секој амбиент.

 • Широк асортиман на решенија, од оптимизирани функции до уникатен дизајн
 • Висока енергетска ефикасност до А+++ за греење и ладење
 • Функции за прочистување и развлажнување на воздухот
 • Контрола преку Google Assistant, Amazon Alexa, или Daikin Residencial Controller мобилната апликација
air conditioning multi split system in bedroom and sitting room apartment. Daikin units Comfora and Emura

За станови со ограничен надворешен простор

Идеално решение за комбинација на ѕидни, парапетни и тавански внатрешни единици поврзани на само една надворешна единица. 

 • 5 внатрешни поврзани на една надворешна единица
 • Еколошки и енергетски ефикасни
 • Контрола со мобилна апликација
 • Засебна контрола на температурата во секоја соба
modern sitting room white parquet floor underfloor heating connected to air to water low temperature heat pump

За нови и реновирани домови

3 во 1 систем како совршено решение за нови и реновирани домови

 • Енергетска ефикасност до А+++
 • 3 во 1 систем за греење, ладење и тола санитарна вода
 • Може да се комбинира со подно греење, радијатори, бојлери и регистри
 • Дополнителна заштеда со поврзување на сончев колектор
kitchen with old radiators and hot water heating with air to water high temperature heat pump

За објекти со стари радијатори

Едноставен и ефикасен систем што се поврзува со постари радијатори како решение за греење и топла санитарна вода, со можност и за ладење.

 • Енергетска ефикасност до А+++
 • Можност за поврзување со постоечка стара инсталација со радијатори
 • Поврзување со подно греење
 • Достапни во компактен дизајн што зафаќа минимален простор
Modern home with large outdoor for underground connection to ground source heat pump

За нови еко-пријателски и енергетски ефикасни објекти и реновирање на стари

Флексибилен, енергетски ефикасен и економичен систем кој се напојува со 80% енергија од обновливи извори. Одлична инвестиција која е совршена за нови објекти. 

 • Напојувана со 80% обновлив извор на енергија и 20% електрична енергија
 • Може да се користи за греење
 • Внатрешна единица со вграден резервоар за вода поврзан на подземна инсталација на цевки
 • Може да се поврзе на повеќе типови внатрешни единици како: радијатори, подно греење итн.
Modern home bathroom, shower and bathtub for hot water with hybrid heat pump

Комбинација на топлинска пумпа воздух-вода и бојлер на природен гас

Хибридните топлински пумпи се системи кои комбинираат топлинска пумпа воздух-вода со бојлер на природен гас. Заедно, овие два уреди овозможуваат греење со најдобриот извор на енергија во моментот, во зависност од годишното време, цената на електричната енергија и гасот.

 • Енергетска ефикасност до A++
 • Паметен систем што штеди дополнителни 35% енергија
 • Компактен дизајн кој зафаќа минимален простор
 • Со уникатен двоен изменувач на топлина

Сезонски Совети

Практични совети како да го извлечете максимумот од вашиот систем за греење и ладење. Прочитајте ги советите подолу:

How to prepare your AC for cold - title card for seasonal tips

5 лесни чекори да го подготвите вашиот клима уред за есен

При промената на годишните времиња, налик нас луѓето, и на клима уредите им е потребна соодветна подготовка. Редовна проверка и одржување, чистење на филтрите и изменувачите на топлина се неопходни за долговечност и висока енергетска ефикасност. 

How to prepare AC for colder weather - clean debris around outdoor unit

Исчистете го просторот околу надворешната единица

За да функционира како што е дизајнирана, надворешната единица треба да има чист простор околу неа. Есенските листови на пример, може да ја попречуваат оптималната работа и да го зголемат ризикот од расипување. Доколку надворешната единица се наоѓа на тешко пристапно место, не се двоумете да го контактирате вашиот инсталатер за да ви помогне. 

How to prepare AC for cold_open your windows

Имајте ги прозорците во предвид

Во есенскиот и зимскиот период, секој зрак сончева светлина е добредојден. Не заборавајте во сончевите денови да ги отворите ролетните и завесите и дозволете сонцето да помогне со загревање. И не заборавајте повремено да го проветрувате просторот во кој претстојувате во кратки интервали со ширум отворени прозорци.

How to prepare AC for cold_keep schedule

Кои се вашите навики?

Малите навики можат многу да значат. Со можноста да го програмирате вашиот систем автоматски да ја менува температурата во зависност од вашите навики, можете многу да заштедите. 

How to prepare AC for cold_Dont cover unit

Пофалете се со вашиот клима уред!

Не кријте го вашиот клима уред позади завесата. Тоа може да го попречи протокот на топол воздух низ целата просторија и може да ја зголеми потрошувачката на енергија. 

Инспирирај се