Skip to main content

Решенија со Daikin нискотемпературни топлински пумпи воздух-вода

Откријте ги Daikin нискотемпературните топлински пумпи воздух-вода, совршено решение за греење, ладење и топла санитарна вода кое одговара на вашите потреби

"Топлинските пумпи се одличен универзален систем за управување со греење, ладење и топла вода. 

Со одличен рејтинг за ефикасност, скоро без издувни гасови и со можност за поврзување различни грејни тела, топлинските пумпи можат да придонесат кон значително намалување на годишните трошоци за енергија, да ја намалат емисијата на стакленички гасови и да ги задоволат сите потреби за греење, ладење и топла вода."

Целосна интеграција

Нискотемпературните топлински пумпи може да се поврзат на голем број грејни тела, елементи за ладење и системи за топла вода, со што овозможуваат совршена атмосфера во домот, без разлика на годишното време.

Намалени трошоци за енергија

За секој потрошен киловат струја, топлинската пумпа генерира од 3 до 4 киловати обновлива топлина од воздухот, со што се овозможува поголема ефикасност за 300 – 400 %.

Намалени стакленички гасови

Топлинската пумпа не испушта издувни гасови, а кога ќе се поврзе на еколошки извор на енергија, отвора можност за трајно работење без да и наштети на околината.

Голем век на траење

Топлинските пумпи вообичаено треба да се одржуваат и сервисираат еднаш годишно, а редовното сервисирање може да им го зголеми векот на траење до повеќе од 10 години.

Решенија со нискотемпературни топлински пумпи

Удобност за секој дом

Без разлика дали се работи за нов, еколошки или голем објект што треба се реновира, нискотемпературните пумпи на Daikin се произведуваат со различни големини, дизајни (на пример, парапетни или високоѕидни) и функции со што може полесно да се да се избере систем и грејни тела за вашиот дом или деловен простор.

Daikin Altherma 3 R нискотемпературна топлинска пумпа воздух-вода внатрешна парапетна единица со вграден резервоар за топла вода - бојлер и надворешна единица слика

Daikin Altherma 3 R

Парапетна единица со вграден резервоар за топла вода

Сѐ во едно: Греење, ладење и топла вода со само една единица.

Двозонски модел: Опција за различна температура во две одделни зони во вашиот дом.

Паметна контрола: Управување преку апликацијата Onecta или гласовна контрола преку Google Assistant и Amazon Alexa

 

Совршениот избор ако: 

 • сакате едно решение за потребите за греење, ладење и топла вода во вашиот дом. 
 • веќе имате или планирате да поставите подно греење
 • барате долготраен и енергетски ефикасен систем со минимално сервисирање и одржување.
Daikin Altherma 3 R ECH2O нискотемпературна топлинска пумпа воздух-вода внатрешна единица со вграден резервоар за топла вода и надворешна единица слика

Altherma 3 R ECH2O

Парапетна единица со вграден резервоар за топла вода

Поддржува паметна енергетска мрежа: Ефикасно складира термална енергија за греење, ладење и топла вода. 

Принцип на свежа вода: Хигиенска вода со дополнителна заштита од легионела затоа што водата се грее кога поминува низ единицата. 

Бивалентен модел: Опција за комбинирање дополнителни топлински извори (пр. сончеви колектори) за дополнителна ефикасност и помала потрошувачка на енергија.

 

Совршениот избор ако: 

 • веќе имате или планирате да инсталирате соларни панели во вашиот дом.
 • сакате да имате еколошки дом со максимална енергетска ефикасност.
 • веќе имате или планирате да користите дополните топлински извори.
Daikin Altherma 3 R W нискотемпературна топлинска пумпа воздух-вода ѕидна внатрешна единица и надворешна единица слика

Altherma 3 R W

Високоѕидна единица

Компактен дизајн: идеално решение за домови со ограничен простор за инсталација 

Флексибилно поврзување: може да се поврзе со резервоар за топла санитарна вода

Паметна контрола: Управување преку апликацијата Onecta или гласовна контрола преку Google Assistant и Amazon Alexa

 

Совршениот избор ако:

 • веќе имате резервоар за топла вода (бојлер)
 • имате ограничен простор
 • сакате да замените стар бојлер
Daikin Altherma 3 M нискотемпературна топлинска пумпа воздух-вода надворешна моноблок единица слика

Altherma 3 M

Надворешна моноблок-единица

Една надворешна единица: целосно решение за потребите за греење, топла вода од една надворешна единица 

Опции за поврзувања: може да се поврзе со грејни тела или елементи за ладење и системи за топла вода 

Управување преку паметен уред: Управување преку апликацијата Onecta или гласовна контрола преку Google Assistant и Amazon Alexa

 

Совршениот избор ако: 

 • имате ограничен простор или не сакате да го менувате ентериерот 
 • замена или надградба на систем за топла вода 
 • веќе имате или планирате да поставите подно греење

Комбинации од нискотемпературни топлински пумпи и грејни тела

Нискотемпературните топлински пумпи на Daikin се создадени да работат за вас, па затоа може да се комбинираат со различни грејни тела за да ви ги задоволат потребите, без разлика дали се работи за греење, ладење, топла вода, вентилација или сѐ заедно.

Комбинација на подно греење со нискотемпературна топлинска пумпа икона

Подно греење

Подното греење поврзано со нискотемпературна топлинска пумпа обезбедува постојана температура во вашиот дом, заштедува простор и овозможува голема енергетска ефикасност.

Вентилоконвектори во комбинација со нискотемпературна топлинска пумпа воздух вода икона

Вентилоконвектори

Еден од најдобрите опции за поврзување со вашата топлинска пумпа. Вентилоконвекторите на Daikin работат на сличен начин како обичните радијатори и дополнително содржат функција за ладење и вентилација.

Нискотемпературни радијатори во комбинација со нискотемпературна топлинска пумпа икона

Нискотемпературни радијатори

Направени за ефикасност со помала употреба на енергија за околу 30 % и пониски температури (помеѓу 45 °C и 55 °C) во споредба со постари радијатори (помеѓу 70 °C и 80 °C).

Сончеви панели во комбинација со топлинска пумпа воздух-вода

Сончеви панели

Овозможуваат дополнителна енергетска ефикасност на подолг временски период, ги намалуваат сметките за струја и го ограничуваат влијанието врз околината.

Резервоари за топла вода во комбинација со нискотемпературна топлинска пумпа

Резервоари за топла вода

Daikin системите овозможуваат системи за топла вода за готови објекти или во градба.

Не сте сигурни каде да започнете?

Дозволете да ви помогнеме

Пополнете го формуларот денес и некој од нашите партнери за продажба ќе стапи во контакт со вас за да ви закаже термин за консултација кој систем за греење, ладење и топла вода е најдобар за вашиот дом и вашите потреби.

Погледнете го и центарот за решенија во домот за да дознаете сѐ што ви е потребно околу греење, греење со климатизери и топлински пумпи.

Често поставувани прашања

Името на овој систем е доста описно. Во суштина, тоа претставува пумпа за топлина која истата ја пренесува од еден медиум во друг. Можеби знаете дека на истиот принцип на топлинска пумпа функционира и вашиот ладилник кој топлината од внатрешните комори ја “пумпа” кон надворешниот простор со што ја намалува топлината внатре.

Најчесто топлинските пумпи се сочинуваат од надворешна и внатрешна единица. Надворешната единица ја користи топлинската енергија од надворешниот медиум (воздух, вода или земја) и ја пумпа кон внатрешната единица, која потоа ја пренесува на грејните тела во домот кои се поврзани на системот (радијатори, фенкојлери, подно греење или бојлер).

Топлински пумпи може да се комбинираат со разни грејни тела. Топлинска пумпа воздух-вода значи и дека работи со други „водни“ системи, како на пример: подно греење, конвектори на топлински пумпи и нискотемпературни радијатори.

Во зависност на типот на топлинската пумпа што ќе ја изберете, можете да ја комбинирате и со резервоар за производство на топла санитарна вода или дури и со сончеви панели за да ја направите топлинската пумпа уште поисплатлива и поеколошка.

Ниска температура и висока температура се однесува на температурата на излезната вода односно на типот на грејните тела за кои е дизајнирана топлинската пумпа. Нискотемпературните топлински пумпи главно се дизајнирани за системи што немаат потреба од температура на водата поголема од 45 °C, како на пример, конвектори на топлински пумпи и подно греење, а високотемпературните пумпи се дизајнирани за постари радијатори коишто имаат потреба од поголема температура на водата, на некои дури и до 70 °C.