Skip to main content

Daikin Altherma HPC

Нов пристап до удобноста во домот

Daikin Altherma HPC е конвектор на топлотна пумпа што комбинира греење и ладење во еден производ.

bg-image

Daikin Altherma HPC може да се комбинира со подни цевки и може да ги замени старите радијатори. Може да го поврзете со топлотни пумпи на ниска температура, за да постигнете поголем капацитет.

Проток на воздух кај конвекторот на топлотна пумпа

Што е конвектор на топлотна пумпа

Конвекторот на топлотна пумпа работи слично како радијатор, при што и двата уреда работат на принцип на конвекција. Радијаторот создава конвекција преку вода што кружи низ неговите цевки. Кај конвекторот на топлотна пумпа, процесот на конвекција е побрз, затоа што зад него има мал вентилатор што го забрзува циклусот на греење.

Конвекторот на топлотна пумпа ја создава истата собна температура како и обичниот радијатор, но со пониска температура на водата и на подолг временски период заштедува енергија.

Димензии на Altherma HPC

Мали димензии

Со 135 mm (длабочина), ова грејно тело е погодно за секоја куќа или стан.

Димензии на Altherma HPC - Длабочина
Бучава на Altherma HPC

Дискретна

Додека единицата ја постигнува поставената точка, вентилатор со постојана модулација постепено ја намалува брзината и создава помалку бучава. Звучниот притисок на единицата изнесува 25 db(A) на 1 m кога вентилаторот е поставен на ниска брзина.

Комбинација на Altherma HPC со линијата Daikin Altherma 3

Совршена комбинација

Конвекторот на топлотна пумпа совршено одговара на линијата Daikin Altherma 3.

НОВО! Проверка на квалитетот на внатрешниот воздух јаји дополнителна опција за парапетен модел

bg-image

Квалитет на внатрешниот воздух“ (КВВ) се однесува на квалитетот на воздухот во објект или структура, којшто постојано го дишат присутните лица.

Кога се планираат нови станбени објекти, училишта, канцеларии и мали деловни објекти, мора да се земат предвид многу работи. Покрај структурните фактори, мора да се внимава и на греењето, ладењето и често заборавената тема: квалитет на внатрешен воздух.

Дали знаевте дека воздухот што го дишеме во затворен простор, без разлика дали сме дома, на работа, или во хотелска соба, може да биде позагаден од надворешниот воздух?

  • 90 % од нашиот живот поминуваме надвор
  • Квалитетот на внатрешниот воздух може да биде 2 до 5 пати полош од квалитетот на надворешниот воздух поради загадувачи како што се поленот, бактериите итн.

Загадувачи и честички во внатрешниот воздух

Со вистинскиот систем (климатизација, вентилација, опрема за прочистување на воздухот) загадувачите на воздухот како поленот, спорите, цементниот прав, бактериите, вирусите или микробите може да се отстранат од воздухот.​

​Колку се помали овие честички, толку се поопасни за нашето здравје, па затоа се категоризираат врз основа на нивната големина.​

Илустрација на загадувачите на внатрешниот воздух

Достапно и за високоѕидна примена

Daikin Altherma HPC е компактна единица со метално куќиште во кое се наоѓаат сите вентили. Високоѕидната примена заштедува простор на подот за мебел и декорации.

Дебелината од 129 mm е извонредно техничко достигнување што овозможува да се вклопи во секој станбен простор.

Кога е потребно помалку греење, единицата го модулира протокот на воздух за да ја намали брзината на вентилаторот и притоа ја намалува бучавата при работа. Стандарден ВКЛ/ИСК-вентилатор, што работи истовремено со полна брзина, може да го зголеми звучниот притисок.

И со скриена примена

Дознајте

колку се дискретни

производите.

Скриена
Скриена
Скриена
Скриена

Daikin Altherma HPC се инсталира на 4 различни начини, со што можете да го инсталирате при скоро сите услови. Единицата може да се постави хоризонтално и вертикално. За хоризонтална позиција при таванско инсталирање постојат 3 различни можности:

› Хоризонтален панел и вертикална решетка за излез на воздух
› Хоризонтална влезна решетка и вертикална решетка за излез на воздух
› Хоризонтални влезни и излезни решетки за излез на воздух

Други придобивки од Daikin Altherma HPC

Контроли

Daikin нуди разни управувачи што работат одлично и имаат извонреден дизајн.

Брзо и со голем капацитет

Daikin Altherma HPC ги комбинира предностите на станбеното подно греење и на радијаторите. Овозможува побрзо греење или ладење со голем капацитет и при екстремно ниски температури (режим 35/30°).

Модулиран проток на воздух

Кога е потребно помалку греење, единицата го модулира протокот на воздух за да ја намали брзината на вентилаторот и притоа ја намалува бучавата при работа. Стандарден ВКЛ/ИСК-вентилатор, што работи истовремено со полна брзина, може значително да ја зголеми бучавата.

Инвертор на еднонасочна струја

Daikin Altherma HPC користи најнови технологии, за да троши помалку струја и за да ги задржи своите достојни перформанси.