Skip to main content

Кој е оптималниот капацитет за ладење на единицата?

Кога одлучувате колку моќен треба да биде климатизерот, површината на просторијата често е одлучувачки фактор. Но покрај површината на подот, треба да се земат предвид многу работи кога се определува соодветниот капацитет на климатизерот и соодветната единица за вашиот дом или објект.

Кои фактори влијаат врз капацитетот на вашиот климатизер?

Кога избирате систем за климатизација, важно е да го определите потребниот капацитет за ладење. Систем со премал капацитет може да овозможи разочарувачки резултати, а преквалификуван систем често троши премногу енергија за да ја заврши работата. Определувањето на совршениот капацитет е чин на рамнотежа – затоа што покрај површината на просторијата, постојат и други важни фактори што влијаат врз температурата.

Изолација

Степенот на изолација на просторијата е особено важен. Новите станбени објекти често се изолирани толку добро, што им е потребно само дополнително ладење.

Бројот на луѓето

Луѓето генерираат топлина околу 120 W/h. Па затоа бројот на луѓето што се наоѓаат го користат просторот влијае врз температурата. Дома и во канцеларија.

Личен избор

А можеби најважно од сè, секое лице има претпочита различна идеална температура: некој сака ладно, а некој топло – или нешто измеѓу.

Сите овие фактори треба да се земат предвид кога го избирате соодветниот капацитет на климатизерот.

Навлегување на соларна светлина

Во последните години во објектите се почесто се користат големи стаклени површини. Дури и со заштитна облога, температурите се зголемуваат кога сонцето свети директно во просторијата.

Електрични уреди

Имаме зголемен број електрични апарати во нашите домови и канцеларии. Компјутерите, печатачите и фотокопирите се присутни во модерниот живот и генерираат големо количество топлина. И осветлувањето создава многу топлина.

Две лица уживаат со климатизер на Daikin

Слични написи