Skip to main content

Дали патите од алергиски ринитис? Подгответе се навреме.

Вашиот дом, зона без алергени

вентилација против алергиски ринитис

Убавото време се врати, прекрасно! Сепак, тоа значи и почеток на сезоната на полен… Дали сте еден од 3 милиони Белгијци што патат од алергиски ринитис? Дали сончевата светлина значи течење на носот, дури и после лекарски совет и примени лекови? Дали знаевте дека е многу лесно да се ублажи алергискиот ринитис со добра вентилација на вашиот дом? Погледнете ги нашите совети!

Што точно е алергиски ринитис?

Сред лето, одеднаш ги имате сите симптоми на настинка: носот ви тече, кивате, очите ви солзат, имате главоболка… Дури може да имате и воспалени грло и уста. Накратко кажано, сте се чувствувале и подобро. Дали ви се познати овие симптоми? Најверојатно патите од алергиски ринитис. Кога поленот од тревата или дрвата ќе дојде во контакт со мукозните мембрани во носот или очите, настанува алергиска реакција. За да дознаете дали навистина имате алергиски ринитис, најдобро е да појдете кај вашиот општ лекар и да направите алергиски тест. Не заборавајте го тестот за вкрстено опрашување: лицата со алергиски ринитис повеќе развиваат алергија на некои овошка и зеленчуци, што содржат алергени како што е поленот.

Кога започнува сезоната на алергиски ринитис?

Најтешката работа околу алергискиот ринитис е тоа што може да трае од февруари до август, во зависност од типот на поленот на којшто сте алергични. За некои лица, сезоната на алергиски ринитис трае само еден месец, а пак за други трае многу подолго. Во секој случај, колку повеќе полен има во воздухот, толку посилни симптоми ќе имате. Затоа е важно да знаете кога се одвиваат периодите на цветење за да се подготвите соодветно.

● Треви: Мај до септември.

● Коприва: Јуни до септември.

● Бреза: Март до мај.

● Бор и ела: Април до мај.

● Даб и костен: Април до јуни.

● Евла и леска: Февруари до мај.

● Киселец: Мај до август.

● Банана: Мај до септември.

● Кантарион: Јули до август.

● Чемпрес: Март до мај.

Први чекори во справувањето со алергиски ринитис

Првата работа што треба да ја сторите е да ги следите препораките од вашиот лекар, а ако го знаете поленот на којшто сте алергични, најдобро е да го избегнете. На пример, не косете го тревникот ако сте алергични на треви. Дали сте алергични на полен од бреза? Не ни размислувајте за прошетка низ паркот… Постојат голем број веб-сајтови на кои се наведени разни концентрации на полен. Следете ги препораките и избегнувајте да вежбате на надвор. Но не сакате да останете внатре? Тогаш зошто не отидете на море?

Збогум на поленот во домот

За да ги намалите симптомите, идеалниот пристап е да останете дома... само ако во воздухот во домот нема полен. Затворете го прозорецот и изберете паметен прочистувач на воздух што го филтрира поленот за да уживате во свежиот воздух. Честичките полен не се отпорни на влага, па затоа можеби е добро да го исчистите домот темелно, да ја миете косата пред спиење и да ги сушите алиштата внатре.

Избегнувајте средства што иритираат

Освен полен, избегнувајте извори на иритација, како на пример, цигари или силни мириси. Ако имате воспалени очи, не носете леќи и плакнете ги редовно со топла вода. Најмногу од сѐ, не тријте ги!

Сродни ставки