Skip to main content

Пет лекции што ги научив како млад меѓународен дипломец

За Мајкл и Сихан, моментално вработени во Daikin Europe, програмата за млади меѓународни дипломци беше повеќе од почеток на нивната кариера. Тоа претставуваше можност за да се покажат на дело и да стекнат вредно искуство за својот професионален развој.

Од Мајкл и Сихан побаравме да споделат со нас 5 лекции што ги научиле додека биле дел од програмата и да дадат свој совет за идните регрути!

Имајте отворен ум

Имајте отворен ум

Сихан: Една од предностите на програмата е што имате можност да работите во различни оддели во Daikin Europe. Важно е да имате отворен ум, затоа што ако знаете како се одвиваат работите во секој оддел, ќе научите повеќе за компанијата и како да соработувате со другите тимови.

Мајкл: Важно е да имате отворен ум и при решавање проблеми. Кога ја започнав програмата, често користев свои идеи за да пријдам директно кон проблемот. Но набрзо сфатив дека тоа е многу ограничено видување на работите. Научив дека ако почекам и добијам совет од колегите, би можел да го добијам вистинскиот аспект за да предложам уште подобро решение.

Имајте глобален начин на размислување

Сихан: Daikin Europe е меѓународна групација. Со седум фабрики и дваесет продажни оддели низ цела Европа, Средниот Исток и Африка, постои голема можност да работите со колеги и тимови од други локации.

Мајкл: Ако погледнете производ на Daikin од глобална перспектива, ќе се подготвите да размислувате стратешки. На пример, стратегиите што ги планирате или предлагате на колегите може да влијаат на компанијата не само во вашиот регион, туку и низ целиот свет. Работењето со колеги од разни националности и култури ќе ве подготви за работа во меѓународна компанија.

Имајте глобален начин на размислување
Изградете своја мрежа

Изградете своја мрежа

Мајкл:Вашата мрежа е клучот. Треба да бидете тимски играч и да ги прифаќате советите од колегите со поголемо искуство. Преку внатрешната мрежа од разни оддели ќе ги најдете вистинските луѓе за соработка во иднина.

Сихан: Функционирањето во мрежа е една од најважните работи за пат кон успехот. Внатрешната мрежа може да ги забрза ефикасноста и квалитетот на вашата работа, а надворешната мрежа (поврзувањето со доставувачи, дилери и дистрибутери) може да ви помогне да ги подобрите можностите за бизнис.

Поттикнете конвенционално размислување

Мајкл: За време на обуката може да се соочите со многу предизвици за кои не сте подготвени. Не плашете се од тие предизвици. Гледајте ги како можност да ги поместите границите од вашата комфорна зона. Анализирајте го проблемот, започнете дискусија со другите и користете ја својата имагинација. Особено би сакал да ја истакнам последната точка, затоа што лесно е да предложите стандардно решение. Но кога ќе се осмелите да сонувате, можете да придонесете многу за компанијата и трајно да влијаете.

Сихан: Без разлика дали работите во продажба или производство, Daikin Europe од вас бара да имате динамичен ум и поглед надалеку. Од моето искуство во европскиот центар за набавки (EPC) научив дека е потребно да размислувам пошироко за да го најдам вистинското решение за секоја фабрика на Daikin. Ваквите задачи може да ве натераат да размислувате поинаку и да поставувате паметни стратегии.

Не плашете се да правите грешки

Сихан: Имајте доверба во себе, никој не е совршен. Кога ќе ја започнете обуката, никој не очекува од вас да знаете сè за секој производ во секој оддел. Затоа поставувањето прашања е важен прв чекор до знаењето. Кога работев во Daikin Applied, не знаев ништо за чилери, но научив брзо затоа што поставував прашања и учев од своите грешки. Тоа за мене претставуваше одлична лекција, па затоа сега имам доверба во своето знаење за овие производи кога разговарам со доставувачи и професионалци.

Мајкл: Во вашата професионална кариера, грешките треба да ги гледате како дел од професионалниот развој. При првиот дел од обуката, паметам дека направив грешка во пресметката и имав страв од последиците. Разговарав за грешката со соодветните лица и работев со нив на решавање на проблемот. На крајот никој не беше лут, никој не настрада, а светот не престана да се движи. Мој совет: Не плашете се да ги признаете своите грешки; разговарајте отворено со колегите и користете го тоа за да научите нешто.