EPRA014-018D_ip1.jpg

Вашиот следен систем за греење ќе биде топлотна пумпа

Топлотните пумпи се подготвени да го прифатат предизвикот за декарбонизација на домот, а Daikin е подготвен да биде најсоодветен партнер за сите учесници во овој предизвик.

Декарбонизацијата на домовите е соодветното современо решение. Тоа е најновиот дел од промената на глобалната парадигма кон поодржлива економија. Во автомобилската индустрија, агрикултурата, па дури и во воздушниот сообраќај се направени напори за намалување или елиминирање на емисиите на јаглерод од енергетските извори. Следно на списокот: домовите.

Декарбонизацијата им привлече внимание и на европските креатори на политики. ЕУ од скоро вети дека ќе „игра главна улога“ при постигнувањето на целта да се елиминираат емисиите на гасови што предизвикуваат ефект на стаклена градина до 2050 година.

На национално ниво, Холандија ќе се збогува со гасот, француската влада стимулира замена на нафтените бојлери, Финска се стреми да биде карбонски неутрална до 2035 година и Долна Австрија забрани греење со нафта во новите објекти.

Високи цели, но како овие држави ќе ги постигнат? Се потпираат на топлотни пумпи. Ние во Daikin сме убедени дека се во право. Топлотните пумпи се целосно подготвени да го прифатат предизвикот за декарбонизација на домот. Не се технологија од иднината, туку проверено решение што е подготвено да стане популарно.

Психолошки предизвици

Во Шведска, топлотните пумпи денес се стандарден систем за греење. Во новите објекти во некои европски држави, топлотните пумпи веќе опфаќаат 50 проценти од пазарот.

На пазарот за замена изгледа дека сопствениците на домовите сè уште го немаат прифатено ова решение. Сепак, главните предизвици за популарно прифаќање на топлотните пумпи на пазарот изгледаат психолошки наместо технолошки.

Многу луѓе едноставно не разбираат како работи топлотна пумпа.

Други сметаат дека топлотните пумпи се бучни, не изгледаат убаво или едноставно не се доволно достојни. А веројатно сопствениците на домовите претпоставуваат дека топлотните пумпи не се повеќе валидни, само затоа што брзината на иновација во топлотните пумпи е преголема.

Една од тие (старомодни) претпоставки можеби е ефикасноста, којашто до пред некое време можеше да влијае врз исплатливоста и враќањето на инвестицијата.

Топлотните пумпа воздух-вода вообичаено прикажуваат намалена ефикасност кога се намалуваат надворешните температури. При температури под нула, топлотните пумпи имаа потреба од електрична енергија за да ја овозможат потребната удобност. Секако, ова ја нарушуваше заштедата на трошоците и намалувањето на штетните емисии што ја нудат топлотните пумпи.

Поновите генератори на топлотни пумпи овозможуваат се поголема ефикасност, дури и при ниски температури. Нашиот последен модел топлотна пумпа воздух-вода, Daikin Altherma 3HHT, нема потреба од дополнителна енергија до температура од минус 15 степени Целзиусови. Иновациите како 3HHT претставуваат момент на пресврт за топлотните пумпи како замена за бојлерите на фосилни горива.

Друга психолошка пречка е недоволното знаење кај инсталаторите и архитектите, поради што се помалку прифатени. Како индустрија, треба да допреме до останатите инсталатори и професионалци што не се запознаени со климатизација.

Треба да почнеме да разговараме со инсталатори што најмногу работеле со бојлери на фосилни горива. Треба да им овозможиме полесно да ги препорачуваат топлотните пумпи на пазарот за замена, со тоа што ќе ја олесниме инсталацијата преку одличниот дизајн.

Во Daikin ова го прифаќаме како главна одговорност, затоа што на тој начин сметаме дека многу побрзо ќе се прифатат топлотните пумпи. Регулативите може да понудат поттик во вистинската насока. Холандија е одличен пример: веќе нуди обука за обновлива енергија на инсталатерите. Ова ја поддржува промената кон обновливи решенија за греење.

На другите пазари повеќе станува збор за отстранување на поттикот за употреба на фосилни горива што создава пречка за влез на поодржливи решенија. На пример, цената на гас во Белгија е ниска во споредба со цената на струјата.

Промената кон топлотни пумпи бара свест и внимание од сите учесници.

Амбиција

Но нашата амбиција е сосем јасна: сакаме топлотна пумпа во секој европски дом. Ниеден дом не треба да се изгради со бојлер на фосилни горива и ниеден стар бојлер не треба да се замени со нов. Сите технолошки и психолошки пречки ќе ги надминеме со непрекината иновација.

Тоа го гледаме како дел од нашата „Еколошка визија 2050“, нашето ветување дека ќе овозможиме безбеден и здрав воздух, при што ќе се стремиме да ги намалиме емисиите на CO² блиску до нула. И сакаме да ги направиме лесни за употреба и со пријатен изглед.

Клучот се достојноста, големото намалување на емисијата на CO², ефикасноста и ниското ниво на бучава. Ова е дел од ветувањето да станеме главен иноватор.

Слични написи