Известување за колаче

1. Колачиња

Кога ќе го посетите веб-сајтот, може да поставиме некои информации на Вашиот компјутер или мобилен уред во форма на „колаче“; ова ни овозможува автоматски да Ве препознаеме (кога ќе го прочитаме колачето) следниот пат кога ќе нè посетите.

Колачињата може да ни помогнат на многу начини. На пример, може да ни помогнат да го прилагодиме веб-сајтот подобро да ги задоволува Вашите потреби или да ја зачувате Вашата лозинка за да не мора секојпат да ја внесувате.

Во матрицата што е достапна овде ќе најдете преглед на колачињата што ги користиме за овој веб-сајт. Подолу ќе ги најдете причината, датум на истекување на важноста и природата на таквите колачиња.

Може да изберете да ги прифатите или да не ги прифатите колачињата. Вашите опции, со коишто можете да определите кои колачиња може да ги поставиме и да ги читаме од Вашиот компјутер или мобилен уред, се поставени подолу. Ако не прифаќате колачиња што се дефинирани како 'Строго Потребни', нема да можете да го посетите овој веб-сајт. Ако одбиете други колачиња, некои понуди, функции или извори од нашиот веб-сајт може да не работат правилно и може да забележите непријатност и послаба функционалност.

2. Типови колачиња

При вашата посета на овој веб-сајт, може да се користат следните типови колачиња:

Траење на меморијата за складирање
Објаснување на колачето
Сесија Автоматски се брише кога ќе го затворите прелистувачот
Трајно Останува зачувано на вашиот уред до датумот на истекување на важноста што е овде наведенОдговорно лице Објаснување на колачето
Прво лице Поставено од контролорот на податоци (или од некој од неговите претходници) што управуваат со веб-сајтот што го посетувате, како што е наведено во URL-то што вообичаено се наоѓа во местото за адреса на прелистувачот (значи: поставено од наша страна)
Трето лице Поставено од контролори на податоци што не управуваат со веб-сајтот што го посетувате (значи: не е поставено од наша страна)

3. Категории на колачиња

Тип на колаче Опции за управување
Строго потребно – значи дека ако таквите колачиња се исклучени, нема да можете да го посетите веб-сајтот Ако сакате да го исклучите таквото колаче, проверете ги поставките на Вашиот прелистувач
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да:
 • ги отстраните колачињата од Вашиот компјутер или мобилен уред;
 • ги блокирате колачињата;
 • да ставите предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да го посетите веб-сајтот

Функционално – значи дека ако таквите колачиња се исклучени, нема да можеме да ги понудиме функционалностите што сте ги побарале од нас Ако сакате да го исклучите таквото колаче, проверете ги поставките на Вашиот прелистувач
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да:
 • ги отстраните колачињата од Вашиот компјутер или мобилен уред;
 • ги блокирате колачињата;
 • да ставите предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да користите некои до функциите на овој веб-сајт

Следење метрика на друштвени мрежи – значи дека колачиња од трето лице (друштвена мрежа), користени од страна на модули за дополнителни компоненти за друштвени мрежи, што се вградени од наша страна и што не се Функционални а се користат за следење поединци за цели како што се бихевиористички маркетинг, анализа или истражување на пазарот Ако сакате да го исклучите таквото колаче, проверете ги поставките на Вашиот прелистувач
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да:
 • ги отстраните колачињата од Вашиот компјутер или мобилен уред;
 • ги блокирате колачињата;
 • да ставите предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да користите некои до функциите на овој веб-сајт

Маркетинг од трето лице – значи дека колачиња од трето лице се користат за маркетинг и цели како што се бихевиористички маркетинг, ограничување на бројот на посети, финансиско евидентирање, партнерски маркетинг, детекција на лажно кликање, истражување и анализа на пазарот, подобрување на производите и отстранување грешки

Ако сакате да го исклучите таквото колаче, проверете ги поставките на Вашиот прелистувач
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да:

 • ги отстраните колачињата од Вашиот компјутер или мобилен уред;
 • ги блокирате колачињата;
 • да ставите предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да користите некои до функциите на овој веб-сајт

Анализа од прво лице – значи колачиња што ги генерира овој веб-сајт за да ни овозможи да добиеме статистика за посетителите (на пр., број на уникатни посетители, да ги следиме проблемите со навигација низ веб-сајтот, препознавање често користени зборови во пребарувачот …)

Ако сакате да го иклучите таквото колаче, проверете ги поставките на Вашиот прелистувач
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да:

 • ги отстраните колачињата од Вашиот компјутер или мобилен уред;
 • ги блокирате колачињата;
 • да ставите предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да користите некои до функциите на овој веб-сајт

4. Преглед на колачињата

4.1 Строго Потребни

Име на колаче Намена Категорија Истекување на важноста Трето лице
JSESSIONID Колаче што се користи од страна на веб-услугата Apache / Tomcat за да се овозможи сесија Строго потребно Сесија Не
TS110f28 Колаче што се користи од страна на заштитниот ѕид на веб-апликација за да овозможи прелистување на овој веб-сајт Строго потребно Сесија Не

4.2 Функционално

Име на колаче Намена Категорија Истекување на важноста Трето лице
daikin_langselection Го зачувува Вашиот последен избор на јазик Функционално Привремено
(1 година)
Не
dkProductHistory Ги зачувува последните производи што сте ги погледнале (ИД на производот) за да генерира преглед на 'последни погледнати' производи Функционално Привремено
(1 месец)
Не
dkProductFacets Ги зачувува последните типови на производ што сте ги избрале за да се запомнат избраните типови од пребарувачот на производи Функционално Привремено
(1 ден)
Не
productFinder Колаче, што го користи апликацијата за пребарување производи, којашто ја зачувува патеката на избирање производи, потребна кај некои прелистувачи за да Ви овозможи да ја модифицирате селекцијата на производи Функционално Сесија Не
compareProducts Колаче, што го користи апликацијата за пребарување производи, којашто го зачувува производот што сте го избрале за да Ви ја овозможи функцијата за споредба на производите Функционално Привремено
(1 година)
Не
informationBasket Колаче, што го користи корпата со информации, којашто ги зачувува производите што сте ги избрале за да се зачува списокот за понатамошно примање или испраќање преку е-пошта Функционално Привремено
(1 година)
Не
Formstackadmin Колаче што е потребно за употреба на услугите за веб-формулари Formstack Функционално Сесија Да (Formstack)
NID Google Cookie NID – уникатен идентификатор што го користат апликациите на Google за да ги зачуваат вашите информации Функционално Привремено
(1 година)
Да (Google)
PREF Google Cookie PREF што се користи за безбедно прелистување Функционално Привремено
(1 година)
Да (Google)

4.3 Следење метрика на друштвени мрежи

Име на колаче Намена Категорија Истекување на важноста Трето лице
Uit Овие колачиња ги активираат копчињата 'Сподели' на овој веб-сајт за да Ви овозможат лесно споделување на содржините преку е-пошта и друштвени мрежи Следење метрика на друштвени мрежи Привремено
(1 ден)
Да (Add This)

Dt Привремено
(2 недели)
bt Привремено
(2 години)
Loc Привремено
(2 недели)
Uid Привремено
(2 години)
_atuvc Привремено
(2 години)
Psc Привремено
(2 години)
K Колачиња што ги поставува Twitter кога ќе вчитате некоја од страниците на овој веб-сајт што содржи список од ‘Последни Твитови’ Следење метрика на друштвени мрежи Привремено
(2 дена)
Да (Twitter)
_utma Привремено
(2 години)
_guest_id Привремено
(2 години)
_twitter_sess Сесија
_utmz Привремено
(18 месеци)
Datr Овие колачиња ги активираат копчињата на Facebook 'Ми се допаѓа' за да Ви овозможи да назначите содржина што Ви се 'допаѓа' Следење метрика на друштвени мрежи Привремено
(2 години)
Да (Facebook)
Lu Привремено
(2 дена)
locale Привремено
(2 дена)

4.4 Маркетинг од трето лице

Име на колаче Намена Категорија Истекување на важноста Трето лице
Test_cookie Може да е поставено од дополнителна компонента Google DoubleClick на нашиот веб-сајт за да се верификува дали Вашиот прелистувач прифаќа колачиња. Google DoubleClick е наменето за да се подобри маркетингот насочен кон Вас Маркетинг од трето лице Привремено
(30 дена)
Да (Google)

4.5 Анализа од прво лице

Овој веб-сајт користи Google Analytics, услуга за веб-анализа овозможена од Google, Inc. Google Analytics користи „колачиња“ за да му помогне на веб-сајтот да анализира како го користите. Информацијата што ја генерира колачето за тоа како го користите овој веб-сајт (забелешка: Daikin се одлучи да ја примени опцијата 'IP Masking' за да може Google Analytics да ги отстрани последните 8 цифри од Вашата IP-адреса пред употреба и зачувување) ќе се пренесе и ќе се зачува на серверите на Google во САД. Google ќе ја користи оваа информација за да изврши процена на начинот на којшто го користите овој веб-сајт, за да компајлира извештаи за активноста на веб-стајтот за неговите оператори и да понуди други услуги во врска со активноста на веб-сајтот и употребата на интернет. Исто така, Google може да ја пренесе оваа информација на трети лица ако тоа е законски предвидено и ако таквите трети лица ја обработуваат информацијата во име на Google. Google нема да ја поврзе Вашата (делумна) IP-адреса со други податоци што Google ги поседува. Со употреба на веб-сајтот, се согласувате Google да ги обработува вашите податоци на начинот и за целите што се споменати погоре.

Име на колаче Намена Категорија Истекување на важноста Трето лице
__utma Ова колаче вообичаено се запишува на прелистувачот по Вашата прва посета на овој веб-сајт преку тој прелистувач. Ако Вие го избришете колачето и ако потоа прелистувачот го посети овој веб-сајт, ќе се запише ново колаче __utma со поинаков уникатен ИД. Ова колаче се користи за да се определат уникатните посетители на овој веб-сајт и се ажурира со секој преглед на страница. Исто така, ова колаче поседува уникатен ИД којшто Google Analytics го користи за да ја запази важноста и пристапноста на колачето како дополнителна безбедноста мерка. Анализа од прво лице (Google Analytics) Привремено
(2 години)
Не
__utmz Ова колаче го зачувува типот на препораката што ја користите за да пристапите до овој веб-сајт, без разлика дали се работи за директен метод, препорачан линк, истражување на веб-сајтот или кампања, како на пример, реклама или линк за е-пошта. Се користи за пресметување на сообраќањајот на пребарувачот, рекламни кампањи и прелистување на страниците низ овој веб-сајт. Колачето се ажурира со секој преглед на страница на овој веб-сајт. Анализа од прво лице (Google Analytics) Привремено
(6 месеци)
Не
__utmb Ова колаче се користи да воспостави и да продолжи сесија на корисникот во овој веб-сајт. Кога ќе погледнете страница на овој веб-сајт, кодот на Google Analytics се обидува да го ажурира ова колаче. Ако не го најде ова колаче, се запишува ново и се воспоставува нова сесија. Секој пат кога ќе посетите различна страница на овој веб-сајт, истекот на важноста на ова колаче се поставува на 30 минути, со што ја продолжува секоја сесија сè додека трае Вашата активност во интервали од 30 минути. Ова колаче истекува кога ќе застанете на страница на овој веб-сајт подолго од 30 минути. Анализа од прво лице (Google Analytics) Привремено
(30 минути)
Не
__utmc Ова колаче работи поврзано со колачето __utmb за да определи дали да воспостави нова сесија за Вас или не. Важноста на ова колаче истекува кога ќе го исклучите прелистувачот. Анализа од прво лице (Google Analytics) Сесија Не

Верзија 1.1 јули, 2013 година